Je sleutel afgebroken in het slot, dit is wat je kunt doen

Het zal je maar overkomen, je sleutel is afgebroken in het slot. Je staat bij de deur, je wilt hem openen en ineens zit je sleutel vast of hij breekt af. Het kan iedereen gebeuren, maar wat moet je dan doen?

Je sleutel kan na heel wat jaren een keer afbreken. Dit kan komen door slijtage van de sleutel of wanneer een slot stroef draait. Vaak zet je dan meer kracht op de sleutel wat ervoor kan zorgen dat de sleutel afbreekt. Dit is geen leuke gebeurtenis omdat veelal de deur niet meer opengaat. Dit zorgt vaak voor de nodige paniek. Veel mensen proberen eerst zelf het afgebroken stuk sleutel uit het slot te halen. Veelal lukt het niet en dan wordt er een beroep gedaan op een slotenmaker. De sloten van tegenwoordig zijn prachtige staaltjes van techniek, maar ook erg kwetsbaar aan de binnenzijde

Probeer onnodige schade te voorkomen
Ben je een handige doe het zelver dan heb je wellicht in eerste instantie zelf geprobeerd het stukje sleutel uit het slot te peuteren. Het zelf verwijderen lukt bijna niet zonder schade aan de binnenzijde van het slot te maken. Meestal moet je dan alsnog een slotenmaker inschakelen. Met als gevolg extra kosten voor aanschaf van een nieuw slot. Een slotenmaker heeft de sleutel er meestal snel uit. Toch komt het nog genoeg voor dat het slot dusdanig beschadigd is dat deze uitgeboord en vervangen moet worden. Een dure reparatie en vaak onnodig wanneer je direct een slotenmaker inschakelt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 1: Het stuk sleutel zelf uit het slot halen
Uiteraard kun je zelf eerst proberen om de sleutel uit het slot te peuteren. Als er nog een klein deel van de sleutel uit het slot steekt is er een mogelijkheid het stuk sleutel zelf uit het slot te trekken. Krijg je met je vingers geen grip op het stukje, gebruik dan een tang. Hopelijk lukt het zo om de sleutel gemakkelijk uit het slot te trekken. Lukt het niet, schakel dan een slotenmaker in. Zo voorkom je dat je het slot niet beschadigt.

Stap 2: Gebruik geen voorwerpen om in het slot te peuteren
De verleiding is groot eerst zelf het stuk sleutel uit het slot te halen. Met kleine dunne voorwerken zoals een haarspeld, paperclip op stukje ijzerdraad worden dan in het slot gestoken. Op zich best logisch alleen zorgen deze voorwerpen ervoor dat de binnenkant van het slot beschadigt. Wanneer het dan lukt om het stuk sleutel uit het slot te halen, kan het wel zo zijn dat het slot niet meer werkt. Het metalen voorwerp dat je in het slot hebt gestoken kan behoorlijk wat schade aanrichten.

Stap 3: Voorkom onnodige schade
Doordat het stuk sleutel in het slot vast zit en je niet meer je woning binnen kunt zien we vaak dat klanten dan op een andere manier geprobeerd hebben naar binnen te gaan. Bijvoorbeeld via een openstaand raam of ze tikken een ruitje in.  Er worden tal van gevaarlijke capriolen uitgehaald om de woning te betreden wat soms gevaarlijke situaties oplevert. De extra kosten van het vervangen van een ruit, vervangen van een slot en mogelijke letselschade door vallen of stoten om een openstaand raam op een andere etage te betreden is echt niet nodig.

Stap 4: Schakel een slotenmaker in
In de praktijk zien we veel dat mensen bij een afgebroken sleutel er niet direct aan denken om een slotenmaker in te schakelen. Meestal is dat wel een verstandige keuze. Als we bij een klant komen hebben ze vaak zelf al allerlei manieren geprobeerd de sleutel te verwijderen waardoor het slot onherstelbaar is beschadigd. Dan is een nieuw slot alsnog nodig.
Wanneer u kiest voor de vakkundigheid van een slotenmaker dan zorgt hij ervoor dat het stukje sleutel snel en zonder onnodige schade uit het slot wordt verwijderd. En onderaan de streep bent u minder tijd en geld kwijt.

Sleutel afgebroken? Buitengesloten? Slot Vervangen?

Is de sleutel afgebroken? En zoekt u een erkende slotenmaker in Zoetermeer? Moderne sloten zijn prachtige staaltjes van techniek, maar ook gevoelig van de binnenzijde. Ga niet zelf proberen maar bel een specialist! Slotenmaker van Maaren heeft het juiste gereedschap om uw slot snel en vakkundig te repareren of te vervangen.